земеделието?

Ако смятате, че сумистите похапват твърде много, помислете пак – вечерята на прилепите се равнява приблизително на 1/3 от собственото им тегло! Всички видове прилепи по нашите земи се хранят изключително с насекоми, голяма част от които са вредители по селското и горското стопанство.

insects-bats

На света се срещат около 1200 вида прилепи, които намират убежище в изумително разнообразни местообитания – те заемат второто място в клас Бозайници след гризачите по разпространение на Земята. Възможно е дори някой прилеп да е ваш неканен квартирант и да живее…  във вашето мазе?

Прилепите са единствените активно летящи бозайници и се отличават с изключително гъвкав метаболизъм и с огромен апетит. Представете си една 60-килограмова дама да си похапва по 20 килограма вкусотии всеки ден!

Kакво включва менюто на тези лакомници?

Българските прилепи, както и близо 70% от всички видове  по света се хранят с насекоми. Като хищници те стоят на върха на хранителната пирамида и заедно с птиците се явяват основен естествен регулатор на числеността на насекомите в природата.

Представете си какво би станало, ако тези видове изчезнат!?

Прилепите спестяват огромни суми на земеделците, тъй като се справят с много от вредителите по културите вместо химическите пестициди. Така те намаляват и нуждата от постоянни подобрения в препаратите срещу вредителите поради процеса на адаптация у насекомите, както и тази от отглеждане на генетично модифицирани растения.

Почти всички останали видове прилепи по света, които не са насекомоядни, се хранят с плодове или с цветен нектар!

Batspollination23-horzПлодоядните прилепи често отнасят плода далеч от дървото и така разнасят семената му. Освен това храносмилателната им система не успява да преработи повечето семена; те попадат в отделеното гуано и прорастват – понякога на десетки километри от дървото.

Хранещите се с нектар видове пък посещават растения, които обикновено цъфтят през нощта. Местейки се от цвят на цвят, прилепите разнасят прашеца, полепнал по муцунката им.

И така, прилепите са отговорни за опрашването или разпространението на семената на над 500 вида тропически дървета и други растения, някои от които със сериозно икономическо значение, например кокосовата палма. Подобно на насекомите и птиците, летящите бозайници са изключително важни за обновяването на горите и поддържането на равновесието в екосистемите, в които участват!