граф Дракула?!

Вероятността да ви нападне прилеп е същата като тази да се превърнете във вечеря за граф Дракула! Всички прилепи в Европа се хранят с насекоми с изключение на срещащия се на остров Кипър египетски… плодояден прилеп.

vampire

На Земята се срещат около 1200 вида прилепи. Близо 70% от тях се хранят с насекоми, а почти всички останали се хранят с плодове или цветен нектар. По-малко от 1% от ръкокрилите по света включват в диетата си освен насекоми и дребни гръбначни животни – риби, жаби, гущери, малки птички, а понякога дори и по-дребни видове прилепи.

От цялото това огромно разнообразие на видове и предпочитани храни, най-известни са три вида прилепи, които обитават Мексико, Централна и Южна Америка: прилепите-вампири.

Противно на очакванията на почитателите на граф Дракула обаче прилепите-вампири не захапват плячката си за врата и не пият кръв до нейното крайно изтощение и смърт. Ухапването не е болезнено за животното-жертва и то дори не се събужда от съня си, докато прилепите се хранят.

Прилепът-вампир прави малък разрез в кожата на животното на място, където кръвоносните съдове са близо до повърхността. След това той започва да ближе кръвта, която сълзи от раничката. В слюнката си има вещество, което пречи на съсирването на кръвта и така тя продължава да се стича на малки капки.

 

Заслужават ли прилепите-вампири страховитата си репутация?

Само един от общо трите вида прилепи-вампири в света се храни с кръв от бозайници (едър добитък, кози или прасета) – обикновеният прилеп-вампир (Desmodus rotundus)! Останалите два вида се хранят с кръвта на едри видове птици.

Размахът на крилете на прилепите-вампири достига 40 см, а теглото им варира между 15 и 50 грама. Общата дължина на тялото им обаче рядко надвишава 9 см!

Обикновено прилепите-вампири се засищат с не повече от две супени лъжици кръв –приблизително 30 грама!

В днешно време на базата на веществото, което отделят прилепите в слюнката си, се разработват лекарства за проблеми с кръвосъсирването, които могат да спасят живота на много хора. Това вещество има 150 пъти по-силно действие от всички предлагани на пазара медикаменти.

Кръвта съдържа около 90% вода и не е достатъчно хранителна. Ако прилепите-вампири не се хранят в продължение на повече от два дни, те биха умрели от глад. След като се приберат в убежищата си, прилепите в колонията често споделят част от вечерята си с тези, които не са успели да се нахранят. Подобен акт на съпричастност се наблюдава изключително рядко в природата!

Женските прилепи-вампири са едни от най-грижовните родители сред всички видове прилепи по света. Майките се грижат за малките си до 7 месеца след раждането, докато новородените на другите видове обикновено започват да летят и да се хранят самостоятелно след около 2 месеца.