вашето мазе?

Прилепи можете да откриете на всички континенти с изключение на Антарктида и някои изолирани острови. Освен пещери ръкокрилите обитават хралупи на стари дървета, мостове и изоставени постройки, а дори и тавани и мазета. Цяла колония може да се сгуши дори във фугите на панелните блокове.

261931-bracken-cave-horzНеслучайно много хора считат прилепите за изцяло пещерни обитатели – най-масови техни струпвания се наблюдават именно в пещерите; през зимните месеци в Европа броят на индивидите в една пещера може да достигне 60 000. Понякога дребните бозайници се притискат толкова плътно едни в други, за да се топлят, че на един квадратен метър се побират цели 2000 от тях!

А чували ли сте за най-голямата колония на прилепи в света? Всяка пролет свободноопашатите мексикански прилепи прелитат 1600 км от Мексико до пещерата Бракен в щата Тексас, САЩ, за да отгледат там своите малки. Всяка вечер близо 20-те милиона ръкокрили напускат пещерата, за да се хранят, и облакът от тела чертае красиви форми на фона на залязващото слънце повече от три часа! Това е едно от най-големите струпвания на бозайници в света.

Най-големи колонии на прилепи в България са регистрирани в пещерите Парниците, Дяволското гърло и в Деветашката пещера. В най-студените зими във водната пещера Парниците се помества колония от четири вида прилепи, наброяваща над 41 000 индивида! Всяка зима близо 35 000 прилепа от пет вида очакват настъпването на пролетта в Деветашката пещера, разбира се, само при условие, че не бъдат обезпокоени от холивудските камери. Най-голямо струпване на прилепи от един вид обаче е установено в Дяволското гърло – повече от 35 000 пещерни дългокрила прекарват студените месеци тук!

Горските видове прилепи също могат да се озоват в пещерите за някои периоди от живота си, но типичните местообитания, в които живеят и се размножават, са хралупите на стари дървета или  тесните пространства под техните хлабави кори! В една хралупа може да се помести колония от близо 50 прилепа, а нерядко и изоставените къщички за птици се превръщат в нов дом за горските летящи бозайници.

vilda_269_Vliegende_Grijze_grootoor_Rollin_Verlinde_A4_28378

Синантропните видове прилепи пък са по-близо, отколкото предполагате: всяко укритие, създадено от човека, може да им послужи за убежище, стига да предлага спокойствие през деня или по време на зимния им сън! Всяка лятна вечер жителите на град Остин, щата Тексас, се радват на необичайна атракция: повече от един милион мексикански прилепа напускат укритията си – пространствата под моста в самия център на града! Нищо чудно и вие един ден да установите, че в поизоставеното ви таванско помещение са се нанесли нови квартиранти: десетки летящи бозайници!

Като изключително свенливи създания, прилепите са развили разнообразни, причудливи адаптации, за да изчакат прикритието на нощта необезпокоявани на най-неочаквани места. Живеещите в тропичните райони бананови прилепи се подслоняват във фуниите на още неразтворените бананови листа, а прилепите-албиноси „строят“ палатки от листа, като ги прегризват в основата и огъват листата, за да си направят убежище. За да надникнете в тайнствения свят на прилепите обаче не е нужно да пътувате до далечни, екзотични места: достатъчно е да слезете в собственото си мазе!